Ελευθερία Τσιάρτα

Ψηφιοποιούμαι άρα υπάρχω

Επιτέλους πραγματικό τέλος στην άγνοια του νόμου…

Ιανουάριος6

…η έστω η αρχή του τέλους!

Η Κυβέρνηση (επιτέλους!) αποφάσισε να απελευθερώσει την πρόσβαση στα ΦΕΚ, κάτι που αποτελεί πραγματική νίκη δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι πολίτες της χώρας είναι υπόλογοι απέναντι στο νόμο, η άγνοια του οποίου δεν αναγνωρίζεται ως ελαφρυντικό. Πώς μπορείς να μάθεις όμως για ένα νόμο;

 1. Ρωτάς δικηγόρο (άρα πληρώνεις)
 2. Ρωτάς λογιστή, οικονομικό ή άλλο επαγγελματία σύμβουλο ανάλογα τη φύση του θέματος (άρα πληρώνεις)
 3. Απευθύνεσαι σε εταιρία αποδελτίωσης ΦΕΚ  (άρα πληρώνεις και μάλιστα ΑΔΡΑ!).
 4. Πας σε μία δημόσια βιβλιοθήκη που έχει συνδρομή στο εθνικό τυπογραφείο αλλά (απ’ όσο γνωρίζω) καμία ελληνική βιβλιοθήκη δεν έχει πρόσβαση σε όλα τα ΦΕΚ και κατηγορίες δημοσίων εγγράφων με ισχύ νόμου! (άρα πιθανόν να μην βρεις αυτό που ψάχνεις).
 5. Πας ο ίδιος (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) ή παραγγέλνεις ταχυδρομικά το νόμο στο εθνικό τυπογραφείο ή έχεις ετήσια συνδρομή σε αυτό. Και πάλι πληρώνεις, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες ΦΕΚ (πλην ΑΣΕΠ) και δημοσίων εγγράφων με ισχύ νόμου δίνονται αποκλειστικά επί πληρωμής!

Για την ακρίβεια μολονότι ήδη στην τρίτη παράγραφο του Ν3469/2006, που ορίζει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου, αναφέρεται ρητώς ως αποστολή του η εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα εν λόγω έντυπα και ψηφιακά αρχεία, ρίχνοντας μια ματιά στον τιμοκατάλογο του Εθνικού Τυπογραφείου, εύκολα διαπιστώνεται ότι στην ουσία δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση.

Οι τιμές κυμαίνονται από 3,60€ ως και 10,20€ για το πρώτο ΦΕΚ ανάλογα με το έντυπο, τον τρόπο αποστολής και τον τόπο παραλαβής, ενώ κάθε επιπλέον ΦΕΚ κοστολογείται 0,60€. Και ως προς το μέρος του κόστος αποστολής να το καταλάβω, γιατί όμως να υπάρχει και κόστος ανά έντυπο, το οποίο μάλιστα πιθανόν να έχει και σοβαρές προσαυξήσεις στις παραπάνω τιμές; Νομίζω ότι το κόστος του υπαλλήλου που θα βρει και θα ταχυδρομήσει το έντυπο καλύπτεται έτσι κι αλλιώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει και η δυνατότητα συνδρομής. Για την έντυπη μορφή, με βάση τον τιμοκατάλογο του 2009, το κόστος ξεκινάει από 65€ και φτάνει μέχρι και τα 2.250€. Για την ηλεκτρονική; Και εκεί, που το κόστος παροχής είναι μηδαμινό*, δωρεάν είναι μόνο οι εξής κατηγορίες:

 • Τρίτο Τεύχος ΦΕΚ (Γ’)
 • Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Α.Ε.Δ.)
 • Προκηρύξεις Α.Σ.Ε.Π.
 • Υπαλλήλων Ειδ. Θέσεων και Οργάνων – Διοίκησης Φορέων του Δημοσίου και Ευρ. Δημόσιου Τομέα (Υ.Ο.Δ.Δ.)
 • Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων & Συνασπισμών Κομμάτων (Ο.Π.Κ.)

Για όλα υπόλοιπα έντυπα το κόστος ξεκινά από 33€ και φτάνει μέχρι και τα 645€. Γιατί; Όταν μάλιστα αυτά τα έντυπα , κατά τη γνώμη μου, είναι και αυτά που αφορούν όλους τους υπόλοιπους, εταιρίες και ιδιώτες, πλην του δημοσίου; Για να έχετε και ίδια άποψη, οι κατηγορίες εντύπων που έχουν και ηλεκτρονική συνδρομή είναι οι εξής:

 • Τεύχη ΦΕΚ
  • Πρώτο (Α’)
  • Δεύτερο (Β’)
  • Τέταρτο (Δ’)
 • Αναγκ. Απαλλοτριώσεων & Πολεοδ. θεμάτων (Α.Α.Π.)
 • Εμπορικής & Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ε.Β.Ι.)
 • ΑΕ-ΕΠΕ
 • Διακηρ.Δημοσ.Συμβάσεων (Δ.Δ.Σ.)
 • Α’ και Β’ και Δ’ και Α.Α.Π.

Εντάξει, για να είμαι ειλικρινής, η απόλυτη απελευθέρωση της ψηφιακής μορφής των νόμων δεν είναι η άμεσα επαρκής λύση στο πρόβλημα της άγνοιας του νόμου, καθώς, όπως αναγνωρίζει και ο πρωθυπουργός, ως χώρα αντιμετωπίζουμε ψηφιακό αναλφαβητισμό τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν παύει όμως να είναι ελάχιστη βάση και ένα καλό πρώτο βήμα. Δεν μένει παρά να δούμε πώς θα υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση.

Για περισσότερα επί της είδησης, ίσως θέλετε να ρίξετε μια ματιά και στο σχετικό άρθρο του Παναγιώτη Βρυώνη, απ’ όπου ενημερώθηκα και από το βίντεο με την ανακοίνωση του υπουργού, Ι. Ραγκούση.

* Με τις όποιες (περιορισμένες ομολογώ) γνώσης πληροφορικής διαθέτω, αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα υπάρχει ένα κόστος δημιουργίας και συντήρησης της βάσης δεδομένων.  Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του όμως δεν πρέπει να διαθέτει μία τέτοια βάση για τη διαχείριση και άμεση διάθεση των νόμων σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς; Εφόσον αυτή υπάρχει και λειτουργεί online για εσωτερική κατανάλωση, δεν νομίζω ότι η χρήση από τρίτους αυξάνει και τόσο το κόστος λειτουργίας.

καταχωρήθηκε σε Comments, Ελληνικά

Τα σχόλια έκλεισαν.