Ελευθερία Τσιάρτα

Ψηφιοποιούμαι άρα υπάρχω

Οι τρεις τελευταίες ευχές του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ιανουάριος30

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του.

  1. Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
  2. Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει (ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους) να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
  3. Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.

Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:

  1. Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
  2. Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
  3. Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!

Μου το έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αγαπημένο πρόσωπο,  με βρήκε απόλυτα σύμφωνη και ήθελα να το μοιραστώ. Προσπάθησα να βρω την πηγή και την εγκυρότητα της αναφοράς σε σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο, αλλά δεν τα κατάφερα αν και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο κείμενο στο διαδίκτυο. Αν λοιπόν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ να αφήσει το ευγενικό του σχόλιο.

καταχωρήθηκε σε Ελληνικά

Τα σχόλια έκλεισαν.