Ελευθερία Τσιάρτα

Ψηφιοποιούμαι άρα υπάρχω

Απίστευτο αλλά αληθινό!

Ιανουάριος2

Οι Αλεξανδρινές Φωνές, η πρώτη ελληνική χορωδία που έγινε δεχτή στο διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό των Χριστουγεννιάτικων Advent του δήμου Πράγας, κατάφερε να διακριθεί με Χάλκικο Βραβείο.


Όπως θα προσέξετε, αν δείτε τα αποτελέσματα, οι χορωδίες διακρίνονται σε κατηγορίες (Δωματίου, Μικτές, Ομοίων Φωνών – ανδρικές/γυναικείς, Παιδικές) και υπάρχουν κατηγορίες που δεν έχουν καθόλου απονομές σε χρυσό βραβείο ή περισσότερες από μία ανά μετάλειο.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτούς τους διαγωνισμούς οι διακρίσεις αποδίδονται με βάση την αποδοση και όχι τη σειρά κατάταξης. Η τριμελής ή πενταμέλής, συνήθως, κριτική επιτροπή βαθμολογεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και ο μέσος όρος αυτών των βαθμολογιών είναι η τελική κρίση της εκάστοτε χορωδίας.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, πέραν των ειδικών βραβείων, η κατάταξη είχε ως εξής:

  1. 01-14,9 βαθμοί = εκτός βραβείων
  2. 15-19,9 βαθμοί = χάλκινο βραβείο
  3. 20-24,9 βαθμοί = αργυρό βραβείο
  4. 25-30 βαθμοί = χρυσό βραβείο

Βεβαίως, οι βαθμοί από μόνοι τους δε λένε τίποτα αν δεν γνωρίζει κανείς το σύνολικό επίπεδο της κάθε διοργάνωσης.

Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η χορωδίες, για να γίνουν δεκτές και να συμμετάσχουν, επιλέγονται με βάση το βιογραφικό τους (συμμετοχή σε εκδηλώσεις, διακρίσεις) αλλά και κατόπιν αξιολογησης ηχογραφιμένου και βιντεοσκοπιμένου υλικού που έχει να επιδείξει κάθε χορωδία.

Πάντως πέραν του μουσικού επιπέδου, και του ταπεινού τοπικού μας εθνουσιασμού, οφείλω να παραδεχτώ και τη διοργάνωση αλλά και τη βασική ιδέα που καταφέρνει μέσα από μία υψηλού επιπέδου εκδήλωση να προσφέρει και στην τοπική κοινωνία πολιτισμό αλλά και να εξασφαλίζει μία ουσιαστικότατη στήριξη στην τουριστική βιομηχανία της Τσεχίας.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το κλίμα από τις φωτογραφίες της διοργάνωσης

Summary: Alexandrian voices have a bronze prize in Prague’s Advent Choral Festival

καταχωρήθηκε σε Chorus, English, News, Ελληνικά

Τα σχόλια έκλεισαν.